Marjatila

Tilan nykyinen isäntäpari  Johanna ja Kai Mettälä ovat viljelleet emännän kotitilaa vuodesta 2000. Mansikanviljelyn tilalla ovat aloittaneet Johannan vanhemmat Raija ja Martti Kuusamo jo vuonna 1980. Tilan nimi Kuusamon Mansikkatila tuleekin siis sukunimestä!

 40 vuoden aikana toiminta on laajentunut ja tällä hetkellä tilan 70 ha alalla kasvaa marjakasveista mansikkaa noin 10 ha,  vadelmaa 1 ha ja marja-aroniaa 1 ha.  Palkoineen poimittavaa tarhahernettä kasvaa tilan pelloilla vuosittain noin 5 ha alalla. Viljelyssä on myös pieniä määriä avomaankurkkua, tilliä, kurpitsaa ym. vihanneksia tilan omaan kesämyyntiin. Lisäksi viljellään viljaa ja muita viljelykiertoon sopivia kasveja.

Marja-sesongin aikana tilalla käy kuhina aamuvarhaisesta asti. Poiminta, pakkaamo, myymälä-kesäkahvila ja myyntipisteet työllistävät kesän aikana lähes 40 henkilöä.

Myymälä ja myyntipisteet

Tilan oma kesämyymälä Niemenkulmalla on avoinna joka päivä poimina-aikana.  Tuoreita mansikoita voi myymälästä ostaa litran rasioissa ja 5 kg laatikoissa.  Vadelmia on saatavan vain valmiiksi poimittuna. Marjojen lisäksi myymälässä on hyvä valikoima myös muita tuoreita vihanneksia ja lähiseudulla tuotettua varhaisperunaa.

Tilan omassa mehustamossa valmistettuja mehuja, hilloja, hyytelöitä ja marjajauheita on laaja valikoima myymälän hyllyillä. Toisten pienvalmistajen tuotteita löytyy myymälästä  mm. jauhoja, ryynejä, hunajaa, pastaa, myslejä, liha- ja kalasäylykkeitä ja juustoja. Myymälän valikoimaan kuuluu myös tilan omista mansikoista valmitettua jäätelöä, limonadia ja kuohujuomaa.

Tilan omissa myyntipisteissä on kesän ajan tarjolla mansikoita, vadelmia, herneitä, varhaisperunaa ja vihanneksia. Kauppakeskus Tuulosen edessä myyntipiste palvelee kesän ajan (noin 11.6.-11.8.2021) lähes joka päivä. Lammin keskustassa S-marketin sisätiloissa oleva myyntipiste on avoinna marjasesongin ajan.

Ympärivuoden tilalta on saatavana jalosteita ja pakastemarjoja. Talvella myymälä on satunnaisesti auki viikonloppuisin. Kannattaa seurata ilmoittelua paikallislehti Keski-Hämeessä ja tilan omilla fb-sivuilla. Aina voi soittaa ja sopia asioinnista myymäläsä.

Kesäkahvila

Mansikkatilan kesäkahvila on avoinna kesäsesongin aikana joka päivä. Kahvilassa voi nauttia tuoreita tilalla leivottuja leivonnaisia. Kesäkahvilasta on saatavana myös tilan mansikoista valmistettua mansikkalimonadia ja mansikkajäätelöä. Aurinkoisella terassilla on mukava nauttia maukkaat kahvit vaikka itsepoiminnan jälkeen.

Joulumyymälä

Syksyn aikana kesämyymälä muuttaa muotoaan ja marraskuunlopussa avautuu taas tunnelmallinen Mansikkatilan Joulumyymälä. Joulumyymälä on avoinna aina viikonloppuisin (pe-la) jouluun saakka. Tilalla valmistetut glögit ja hyytelöt on joulun aikaan suosittuja tuotteita. Valmiit lahjakorit on mukavia muistamisia joulunaikaan. Joulumyymälän valikoimasta löytyy tilan omien tuotteiden lisäksi mm.leivonnaisia,konjakkisinappia, juustoja, lintulyhteiteitä, vihtoja, kynttilöitä,koristeita ja paljon, paljon muuta. Joulumyymälässä voi aistia menneen ajan tunnelmaa ja nauttia lämmintä glögiä ja itse valmistettuja pipareita.